Mikrobiomy krevsajících ploštic podčeledi Triatominae. - Škochová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá mikrobiomy 7 druhů krevsajícího hmyzu z podčeledi Triatominae. Podle dostupných dat a dat získaných z laboratorních kolonií je známo, že složení mikrobiomů je závislé na druhu jejich hostitele a je stabilní v prostoru a čase. Mimoto práce přináší poznatky o změnách mikrobiomu v průběhu ontogeneze u dvou druhů z laboratorních kolonií R. prolixus a T. vitticeps. Triatomy fungují jako vektory T. cruzi, která způsobuje Chagasovu chorobu, a proto byly zkoumány možné efekty tohoto parazita na složení mikrobiomu. Narozdíl od jiných publikovaných studií zabývajících se systémy hostitel-mikrobiom-parazit, ale nebyl nalezen žádný vliv přítomnosti/absence T. cruzi na složení mikrobiomu.
The microbiomes of blood-sucking bugs of the subfamily Triatominae.
Keywords: Triatominae; T. cruzi; Chagasova choroba; mikrobiomy; Triatominae; T. cruzi; Chagas disease; microbiomes