Virtuální prostor jako zdroj sociální exkluze Romů. Černošská gheta, hip hopeři a rapeři jako vzory romské mládeže - Brychtová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá členstvím romské mládeže v hip hopové subkultuře inspirované černošskými rapery, která se do české romské komunity infiltruje zejména skrze sociální sítě a virtuální prostor obecně. Přináší různé pohledy na současnou romskou rapovou tvorbu a její možnou souvislost se sociální exkluzí romské komunity. Cílovou skupinou je romská mládež ve věku 13-26 let, která navštěvuje službu nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Archa v Kutné Hoře a v Sázavě. Cílem práce je zmapovat a popsat rozrůstající se subkulturu romských raperů a najít odpověď na otázku, zda mohou mít romští rapeři jako vzory romské mládeže a jejich tvorba šířená ve virtuálním světě dopad na sociální exkluzi Romů. Výzkum byl realizován kvalitativní metodologií, nástrojem sběru dat byl polostandardizovaný rozhovor.
Virtual space as a source of the social exclusion of the Romani people. Black ghettoes, hip-hoppers and rapper as acting models for the Romani youth
Keywords: Romové; virtuální svět; sociální sítě; hip hop; rap; majorita; sociální exkluze; hodnoty; vzory v komunitě; volný čas; sociální práce; Romani people; virtual world; social networks; hip-hop; rap; majority population; social exclusion; values; role models in the community; free time; social work