Vymáhání nedoplatků na místních poplatcích - Šestáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Místní poplatky jsou zakotveny v zákoně č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, který v současné době obsahuje 9 místních poplatků. O tom, které poplatky a v jaké výši bude obec vybírat, rozhoduje obecní zastupitelstvo vydáním obecně závazné vyhlášky. Možnosti vymáhání nedoplatků upravuje zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, který je účinný od 1. 1. 2011. Obce mají možnost nedoplatky vymáhat vlastními silami, tedy daňovou exekucí, nebo mohou využít služeb soudního exekutora. Úřady využívají k vymáhání nedoplatků daňovou exekuci. Nejčastěji se jedná o daňovou exekuci srážkami ze mzdy, daňovou exekuci přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb a daňovou exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky.
Recovery of arrears on local charges
Keywords: místní poplatek; nedoplatky; daňová exekuce; local charge; arrears; tax execution