Vyšetřovací algoritmus gastrointestinálního traktu - Bauerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Onemocnění trávicího traktu vzhledem k životnímu stylu obyvatelstva stále stoupá. Z tohoto důvodu se neustále zvyšuje počet lidí, kteří musí absolvovat některé z radiodiagnostických vyšetření gastrointestinálního traktu. Radiodiagnostika je jedním ze stěžejních pilířů k odhalení nejen nádorových onemocnění, ale i k objasnění dalších onemocnění zažívacího traktu. Každá část trávicího ústrojí má svoji specifickou a nezastupitelnou úlohu a každou část může postihnout onemocnění. Řada onemocnění může být, vzhledem k důležitosti trávicí funkce traktu, velmi nebezpečná. Je proto zapotřebí nepodceňovat příznaky onemocnění a podchytit ho v nejranější fázi. V bakalářské práci Vyšetřovací algoritmus gastrointestinálního traktu jsou shrnuty metody, které jsou potřebné k včasné a správné diagnostice strukturálních, funkčních i jiných onemocnění. Teoretická část bakalářské práce zahrnuje přehled radiodiagnostických metod používaných při vyšetření jednotlivých částí gastrointestinálního traktu. Popis jednotlivých úseků trávicí trubice probíhá kraniokaudálním směrem. U každé části trávicího ústrojí je popsán průběh vyšetření, příprava pacienta a jsou vyjmenovány nejčastější indikace k vyšetření. Pro úplnost je do práce rovněž zařazena kapitola týkající se diagnostiky jater, žlučových cest, pankreatu a sleziny. Cílem bakalářské práce je vytvoření algoritmů při vyšetřování gastrointestinálního traktu pomocí radiodiagnostických vyšetřovacích metod a vytvoření informačních letáků, které mohou přispět ke zkvalitnění informovanosti pacientů před vyšetřením gastrointestinálního traktu. V rámci praktické části bakalářské práce je využita kvantitativní metoda sběru dat. K zodpovězení výzkumných otázek, zda je informovanost pacienta před vyšetřením gastrointestinálního traktu dostačující a zda pacienti preferují ústní, nebo písemnou formu informovanosti, byla využita technika anonymního dotazníku. Dotazník obsahuje 13 uzavřených otázek, které se týkají informovanosti pacientů o vyšetření, jež podstupují. Dotazníky byly rozdány pacientům podstupujícím vyšetření gastrointestinálního traktu na radiodiagnostickém oddělení v Nemocnici České Budějovice a. s. a v další nemocnici, která si nepřála být v práci jmenována. Dotazníky byly rozdány celkem 66 respondentům. Návratnost dotazníků dosáhla počtu 64 vyplněných dotazníků. Získaná data byla následně vyhodnocena, zpracována do grafů a dále popsána. Výsledky potvrzují zadanou výzkumnou otázku, že informovanost pacientů před vyšetřením gastrointestinálního traktu je dostačující. Na soustavném zkvalitňování informovanosti je však nutné stále intenzivně pracovat. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pacienti uvítají ústní podávání informací zdravotnickým personálem současně podpořené i písemnou formou - letáky, brožurky. Tímto zjištěním bylo odpovězeno na druhou zadanou výzkumnou otázku bakalářské práce. Výstupem bakalářské práce je ucelený přehled a popis radiodiagnostických metod využívaných při vyšetření gastrointestinálního traktu, který je následně aplikován do praxe prostřednictvím informačních letáků. Jedná se o skiaskopické vyšetření hltanu, jícnu, žaludku a duodena, pasáž trávicím traktem, enteroklýzu, CT enteroklýzu, CT enterografii, MR enterografii, irigografii, defekografii, virtuální CT kolonoskopii (kolografii), ultrasonografii, ERCP a PTC. Informační letáky jsou zaměřeny na přípravu pacienta, průběh jednotlivých vyšetření a další informace týkající se zejména psychosociálního hlediska. Obsahují rovněž informace o případné bolestivosti vyšetření, nutnosti doprovodu, hospitalizace atd. Letáky jsou vytvořeny tak, aby byly pro pacienty zcela pochopitelné. V letácích je užito co nejméně odborných výrazů.
Investigative algorithm of the gastrointestinal tract
Keywords: gastrointestinální trakt; radiodiagnostika; kontrastní látka; informovanost; gastrointestinal tract; radiodiagnostics; contrast substances; knowledge