Analýza rostlinných makrozbytků z objektu novověké studny z Prahy - Celetné ulice a možnosti fotografické dokumentace - Kosňovská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Na základě výsledků analýzy rostlinných makrozbytků novověké výplně studny z Celetné ulice v Praze, byly konstruovány dietetické zvyklosti Pražanů a charakter krajiny v období druhé čtvrtiny 18. století až do počátku 20. století. Celkem bylo zaznamenáno 44 015 rostlinných makrozbytků, z čehož pouze 2 707 diaspor náleželo planě rostoucím druhům. Výrazná převaha užitkových rostlin potvrdila hypotézu přeměny studny v odpadní jímku již na konci 18. století. V souboru byly zaznamenány i archeobotanicky vzácné druhy např. Nicotiana rustica, Piper nigrum a Ocimum basilicum. Metodou elektronové mikroskopie byly na diasporách tabáku (Nicotiana rustica) zjišťovány změny vnější struktury diaspor vlivem dlouhodobého uložení materiálu v anaerobních podmínkách. Nejpatrnějším rozdílem bylo jemné poškození charakteristické síťované struktury diaspory a míra jejího znečištění organickými nečistotami.
The archeobotanical research of the Early Modern waterlogged cesspit in Prague-Celetná street and possibilities of photography documentation
Keywords: analýza rostlinných makrozbytků; novověká studna; Nicotiana tabacum; Ocimum basilicum; Mespilus germanica; elektronová mikroskopie; mikroradiografie; macroremains analysis; Early Modern waste filling; microscopy method