Stará městská zákoutí v současnosti (grafika - suchá jehla) - Kodras, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená práce je zaměřena na inspiraci a tvorbu série šesti grafických listů. Ústředním motivem tohoto souboru jsou stará městská zákoutí, konkrétně lokalita bývalého pražského ghetta. Dnes již zaniklá místa jsou na zhotovených grafikách propojena drobnými prvky se současností. Cílem bylo věrně zachytit Židovské město, a vizuálně vděčné náměty umocnit výtvarným ztvárněním. Práce obsahuje podrobné shrnutí uměleckého i literárního ztvárnění zmizelé Židovské Prahy v průběhu staletí. Nachází se v ní také zmapování vybraných míst bývalého ghetta, jejich původní účel a podoba, v kontrastu se současným stavem. V diplomové práci je rovněž popis grafických technik, včetně postupu při práci se suchou jehlou, kterou je šest grafických listů provedeno. Zpracováno je i téma uplatnění grafických technik na základních uměleckých školách. Závěr práce tvoří úvaha zaměřená na střet současného a zdánlivě zmizelého světa, v rámci bývalé Židovské Prahy.
The Old Town Secluded Places
Keywords: Grafická práce; Židovské město; Asanace; Graphic work; Jewish Town; Redevelopment