Historie a současnost Červeného kříže a Civilní ochrany. - Kubeš, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
První část je věnována období vzniku a utváření Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Zvláštní pozornost je v této první části práce zaměřena na osobnost Henryho Dunanta jako zakladatele Červeného kříže. Následuje část o vývoji a působnosti Červeného kříže na území Česoslovenské, dále pak České republiky. Poslední kapitola práce je věnována působnosti státem organizované civilní ochrany.
The History and the Present of the Red Cross and Civil Protection.
Keywords: Červený kříž; Henri Dunant; humanitární pomoc; Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; ochrana obyvatelstva.; The Red croos; Henri Dunant; humanitarian help; integrated rescue system; extraordinary occassion; protection of population.