Výživa seniorů mimo ústavní zařízení - Kosíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Stravování zůstává i ve stáří nedílnou součástí života. Cílem práce bylo zjistit, jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí. Teoretická část práce shrnuje fyziologické změny ve stáří, doporučení správného stravování a obsahuje stručný popis vybraných chorob. Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum, na podzim bylo osloveno osm seniorů ve věku 65 až 75 let. S respondenty byly vedeny polostrukturované rozhovory, které se skládaly z otázek o bydlení, zdravotním stavu a výživě. Zároveň senioři zaznamenávali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou nejdříve uvedeny informace poskytnuté z rozhovorů a propočty základních živin jídelníčků získaných z programu "Nutriservis Professional". Příjmy jednotlivých živin byly porovnány se současnými doporučeními pro výživu ve stáří. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že dotazovaní senioři nedisponují dostatečnými znalostmi o zdravé výživě. Senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a ryb. Dávají přednost masu, uzeninám a výrobkům z bílé mouky. Všichni senioři měli rozložené stravování do několika denních porcí a nikdo nevynechával snídaně. Výsledky výzkumu mohou být využity v organizacích starajících se o seniory ke zkvalitnění péče nebo mohou posloužit příbuzným i samotným seniorům ke zlepšení znalostí v oblasti správného stravování ve vyšším věku.
Nutrition of seniors outside institutional facilities
Keywords: Senior; výživa; výživa ve stáří; skupiny potravin; živiny; doporučený příjem živin; Senior; nutrition; nutrition in old age; food groups; nutrients; recommended nutrient intake