Bydlení a bytová politika v Československu v letech 1960-1980 - Šindelíř, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na rozbor bydlení a bytové politiky v Československu v rozmezí let 1960-1980. Analyzuji, na základě jakých představ a principu se formovala tehdejší státní politika bydlení, jak se její podoba odrážela v přijímaných zákonných opatřeních a jaký měla dopad na dostupnost a kvalitu bydlení. Práce usiluje o komplexní pojednání zvolené problematiky. Jejím těžištěm je proces masivní výstavby panelových sídlišť v 70. letech. Sleduji zde politický (mezinárodní i domácí) a urbanistický kontext této výstavby, zabývám se otázkou typizace bytů a domácích interiérů, sídlištního životního stylu apod. Pro ilustraci je část práce zaměřená na rozvoj bydlení a opatření bytové politiky v období 1960-1980 v jihočeském městě Trhové Sviny.
Housing and housing policy in Czechoslovakia between the years 1960-1980