Ošetřovatelská péče o pacienta po kardiopulmonální resuscitaci - Minaříková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma této práce je aktuální, neboť ve většině západoevropských zemí je hlavní příčinou smrti srdeční zástava. Mortalita se pohybuje okolo 65-95% po zástavě mimo nemocnici a 40-50% u srdeční zástavy v nemocnici. Prognóza je nejistá, ale může být zlepšena včasnou a efektivní kardiopulmonální resuscitací. Každý člověk se může setkat se situací, kdy by měl umět použít prvky kardiopulmonální resuscitace, a tedy je třeba znát její základní zásady, aby poté dokázal pomoci osobě ohrožené na životě. Život zachraňující bývá včasné a správné poskytnutí první pomoci, a proto je její znalost jak u laické, tak odborné veřejnosti velice důležitá. Na základě výsledků mnoha studií se důraz přesouvá na co nejrychlejší a nejefektivnější zásah na místě příhody. Důležitost kardiopulmonální resuscitace a ošetřovatelské péče o pacienta v tomto období vedla ke zhotovení teoretické práce Ošetřovatelská péče o pacienta po kardiopulmonální resuscitaci. První kapitola této práce se věnuje základní charakteristice kardiopulmonální resuscitace, Druhá kapitola práce obsahuje komplexní ošetřovatelskou péči u pacienta po kardiopulmonální resuscitaci, kde jsme se snažili vystihnout všechna úskalí péče o tyto pacienty. Třetí kapitola práce se zabývá etickými a právními aspekty rozhodování o kardiopulmonální resuscitaci, kde jsou vymezeny základní prameny zdravotnického práva, také rozhodování o nezahájení a ukončení kardiopulmonální resuscitace. Prvním cílem této teoretické bakalářské práce bylo na základě literatury zmapovat komplexně péči o pacienty po kardiopulmonální resuscitaci. To zahrnuje zmapování postupů kardiopulmonální resuscitace dle nejnovějších doporučení a následně zmapování komplexní ošetřovatelské péče o pacienta po úspěšném obnovení krevního oběhu. Stále větší pokrok a úspěchy v léčbě dávají veřejnosti pocit, že medicína je všemocná. Ale uvědomme si, že úspěchy v léčbě mají i stinné stránky. Někdy jsou na úkor kvality života pacienta. Proto jako druhý cíl této práce bylo komplexně zmapovat etické a právní aspekty rozhodování o zahájení kardiopulmonální resuscitace. Pro teoretickou bakalářskou práci byla zvolena metoda návrhu a demonstrace. K získání povědomí o nejnovějších doporučeních v kardiopulmonální resuscitaci, následné komplexní péči o pacienta po obnově spontánního oběhu a o etických a právních aspektech rozhodování o zahájení kardiopulmonální resuscitace, které je zachyceno na následujících stránkách, bylo zapotřebí prostudovat bibliografické publikace od odborníků v oboru anestezie, resuscitace, práva a etiky. Dále bylo čerpáno z českých i zahraničních odborných časopisů a článků. Snahou podrobného načtení odborné literatury bylo podat relevantní výpovědi o zjištěných faktech. Získané informace jsou podrobně rozpracovány do jednotlivých kapitol. Práce je teoretická a je určená především pro zdravotnické pracovníky v péči o pacienty po kardiopulmonální resuscitaci. V neposlední řadě práce obsahuje oblast psychického zdraví a boj proti stresu a syndromu vyhoření. Téma kardiopulmonální resuscitace bude stále aktuální, neboť dnešní moderní společnost plná civilizačních nemocí, plná stresových situací a spěchu vede k ohrožení života jedinců náhle vzniklou ztrátou životních funkcí, ať je příčina problému jakákoliv.
Nursing care of patients after cardiopulmonary resuscitation
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; ošetřovatelská péče; sestra; pacient; etika; umírání a smrt; Keywords: cardiopulmonary resuscitation; nursing care; nurse; patient; ethics; death and dying