Understanding motivation of Czech high school and university students to learn the English and French languages - Csevárová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na motivaci dvou cílových skupin: studentů středních a vysokých škol při výuce anglického a francouzského jazyka. Inspirace pro tuto práci byl potencionální vliv motivace na učení se druhého jazyka (SLA) a cílem bylo porozumět motivaci a různých proměnných, které ovlivňují motivaci studentů. První kapitola práce představuje téma motivace v SLA, které slouží jako základ pro výzkum. Tato práce se tedy zaměřila konkrétně na tyto aspekty motivace: vnitřní a vnější motivace, instrumentální motivace, jazyková úzkost a amotivace a několik vlivů na motivaci studentů: učitelé, rodiče a přátelé. Následuje druhá kapitola, která nastiňuje metodologii výzkumu: pilotní dotazník, návrh finálního dotazníku a sběr dat. Třetí kapitola obsahuje analýzu dat, která zahrnuje odpovědi účastníků. Čtvrtá kapitola pojednává o kontrastech a podobnostech mezi oběma studovanými skupinami. Několik hlavních zjištění: Mezi studenty existují v symbióze vnitřní a vnější motivy, u vysokoškolských studentů byl však zřetelnější kariérní motiv. Pokud jde o studenty středních škol, nejrozšířenější byla vnitřní motivace, což znamená že se učí jazyk, protože je to baví. Určité rozdíly se našly i mezi studenty cílových jazyků této práce, studenti francouzštiny byli často motivováni kulturou jazyka a studenti angličtiny většinou vnímali praktickou užitečnost angličtiny jako svůj hlavní motiv. Vliv učitelů byl vnímán jako pozitivnější u studentů vysokých škol více než u studentů středních škol. Obě skupiny studentů projevily poměrně nízké vnímání aktivního rodičovského vlivu na jejich jazykové vzdělávání. Mnoho studentů projevilo občasný stav amotivace nebo známky jazykové úzkosti. Tyto aspekty byly vyšší u studentů vysokých škol, a to zejména studentů francouzštiny. Tato práce by mohla sloužit jako základ pro následující výzkum nebo jako nástroj pro pedagogy při zkoumání motivů jejich studentů za účelem zvýšení jejich motivace.
Understanding motivation of Czech high school and university students to learn the English and French languages
Keywords: motivace; SLA; francouzský jazyk; anglický jazyk; vnitřní motivy; vnější motivy; amotivace; SLA; French; English; intrinsic motives; extrinsic motives; amotivation