Každodennost ve vzpomínkách spisovatelky a českobudějovické rodačky Růženy Schwarzové - Hejtmanová, Renata (Jihočeská univerzita, 2007)
Každodennost ve vzpomínkách spisovatelky a českobudějovické rodačky Růženy Schwarzové. Předkládaná diplomová práce je zaměřena na studium každodennosti na základě vzpomínek. Hlavním pramenem, ze kterého vychází, jsou nevydané vzpomínky Růženy Schwarzové (1892-1973), spisovatelky a rodačky z Českých Budějovic. Růžena Schwarzová byla básnířkou, překladatelkou, autorkou řady románů, patřila do přátelského okruhu Růženy Svobodové a Františka Xavera Svobody. Vzpomínky Růženy Schwarzové vypovídají o jejím dětství a době dospívání, podle toho je strukturována i celá práce. Je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola se zabývá životem a tvorbou Růženy Schwarzové. Druhá kapitola se zaměřuje na dětství - především na péči o kojence, dětskou módu, hry, hračky a dětskou četbu. Třetí kapitola je věnována manželství a procesu, který jeho uzavření předcházel (s přihlédnutím k manželství Růženiných rodičů a rodinných přátel). Tématem čtvrté kapitoly je rodina, její funkce, role muže a ženy v rodině. Zvláštní část kapitoly se zaměřuje na rodinu úřednickou, ze které Růžena Schwarzová pocházela. Pátá kapitola shrnuje problematiku vzdělání a výchovy - v rodině i mimo ni. Pokouší se také rekonstruovat školní docházku Růženy Schwarzové v Českých Budějovicích. Sedmá kapitola je kapitolou nejobsáhlejší, neboť pojednává o volném čase v Českých Budějovicích. Jsou zde části věnované spolkům, sportu, divadlu, kinu, rodinným svátkům a slavnostem.
Everydayness in Růžena Schwarzová´s memoirs - writer and the native of České Budějovice