Kvalita potravinářské a krmné pšenice - Machovcová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Kvalita pšenice potravinářské a krmné je každoročně hodnocena u všech dodávek od zemědělských družstev, podniků a soukromých zemědělců. Byly popsány faktory, které mohou kvalitu zrna ovlivnit, kritéria hodnocení kvality zrna pšenice, jejich praktické použití v provozních podmínkách podniku ZZN Pelhřimov (dříve Grana, a.s) středisko Záhoří, výsledky provedených zkoušek a porovnání s celorepublikovým průměrem. Průměrné hodnoty pšenice krmné a potravinářské v letech 2007 - 2010 ukázaly variabilitu v jednotlivých parametrech jak ve zvoleném podniku, tak v celostátním průměru. Průběh počasí ovlivnil kvalitu většiny parametrů. Značnou rozdílnost v kvalitě zrna bylo možné vysledovat i u jednotlivých dodavatelů. Správná agrotechnika a zdravé osivo je základním předpokladem kvalitní produkce.
The quality of wheat for food and feeding
Keywords: pšenice; pšenice potravinářská; kvalita; hodnocení kvality; vlhkost; objemová hmotnost; N-látky; lepek; Zelenyho test; příměsi; nečistoty; číslo poklesu; wheat; food wheat; quality; evaluation of quality; moisture; mass per hectolitre; N-substances; gluten; Zeleny test; admixtures; impurities and falling number