Prevence násilí na dětech na základních školách - Benešová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Násilí páchané na dětech je velmi závažný problém, o kterém by měl mít každý z nás dostatek informací. Je to společensky nepřijatelný jev porušující lidská práva. V poslední době jsou v médiích zaznamenávány stále častěji připady, kdy dochází k týrání, zneužívání či zanedbávání dětí. Pro prevenci tohoto sociálně patologického jevu je velmi důležité, aby děti měly co nejvíce informací o násilí páchaném na dětech. A právě jedním ze zdrojů těchto informací by měla být základní škola. Teoretická část bakalářské práce popisuje formy násilí páchaném na dětech, jeho důsledky a samozřejmě prevenci tohoto jevu. Dále se zaměřuje na vývojová specifika dospívajících, kteří tvořili výzkumný soubor navazujícího výzkumu dané problematiky. Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit a porovnat míru informovanosti žáků uvedených základních škol o násilí na dětech. Druhý cílem bylo zjisit, jaké jsou na vybrané základní škole v Českých Budějovicích a v Bechyni preventivní programy a realizované preventivní aktivity zaměřené proti násilí na dětech. Žáci z obou škol prokázali znalosti odpovídající míře realizovaných aktivit na daných školách. Žáci ze ZŠ ČB mají více informací o násilí na dětech než žáci ze ZŠ Bechyně, jejich základní škola také poskytuje více preventivních aktivit v dané oblasti. Záměr této bakalářské práce byl nastínit problematiku a možnou prevenci tohoto sociálně patologického jevu a zmapovat na vybraných základních školách míru jeho prevence.
Prevention of violence against children at primary schools
Keywords: Násilí na dětech; Syndrom CAN; Prevence; Krizová intervence; Violence against children; CAN syndrome; Prevention; Crisis intervention