Konfese - profese - společnost. Karel Alois Vinařický (1803-1869) a jeho doba. - Brabencová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce představuje významnou, a přece v dnešní době málo známou, osobnost katolického kněze Karla Aloise Vinařického (1803 ? 1869). Díky dosud ne příliš známým pramenům rekonstruuje jeho místo v české obrozenecké společnosti 19. století. Cílem práce je tak podat ucelený obraz jeho života na základě sociálních rolí, které ve společnosti zastával, a tím jeho osobnost představit ve zcela jiném světle, než byla představována doposud. První kapitola předkládané práce slouží k základnímu seznámení s osobností Karla Aloise Vinařického, s jeho literární tvorbou i vlastní sebereflexí. V dalších kapitolách je Vinařický představován jako milující a milovaný člen rodiny, příkladný kněz, neohrožený účastník převratných událostí roku 1848 a následně jako člen ústavodárného říšského sněmu, neúnavný pracovník na poli českého školství a člověk s křehkým zdravím. Závěrečná kapitola pak přináší pohled na to, jak se zrodila a dále vyvíjela tradice spojená se jménem Karel Alois Vinařický. Pozornost je věnována i stavu současného povědomí o jeho osobnosti s ohledem na proběhlý dotazníkový výzkum. Závěrečný přehled literatury má spolu s přílohami umožnit samostatné studium a pomoci k snazšímu pochopení líčených jevů. Tato práce je dílčím příspěvkem ke studiu společnosti 19. století a její zjištění a následné závěry mohou být použity k dalšímu vědeckému bádání v této problematice.
Confession - profession - society. Karel Alois Vinařický (1803-1869) and his period.