Kontrola citlivosti a rozlišovací schopnosti CT části systému Infinia-Hawkeye - Filásková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Nukleární medicína je lékařský obor, který prochází neustálým zdokonalováním přístrojů a tím i vyšší diagnostickou výtěžností. V dnešní době jsou nevíce využívány hybridní přístroje umožňující fúzi obrazů např.SPECT/CT. Výsledkem je záznam pojící anatomické a funkční informace umožňující přesnější lokalizaci léze a lepší prostorovou orientaci. Přístroje v nukleární medicíně podléhají zkouškám dle vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně a v pozdějším znění vyhlášky č. 499/2005 Sb.. Při kontrolování parametrů přístroje se dodržují postupy dané výrobcem, každé pracoviště nukleární medicíny musí mít také vypracovaný systém zabezpečování jakosti, kde jsou stanoveny jednotlivé testy a periodicita jejich provádění. Moje práce spočívala v provádění zkoušek kontroly kvality CT části systému Infinia-Hawkeye. Testování bylo prováděno každý třetí týden po dobu sedmi měsíců na oddělení nukleární medicíny v Českých Budějovicích. Výsledky jednotlivých měření byly zaznamenány do tabulkových přehledů, kde byly porovnány s parametry udávanými výrobcem. Provedeným porovnáním byly potvrzeny stanovené cíle, veškeré hodnoty měření odpovídaly limitům daným výrobcem. Po celou dobu provádění testování nebyly tyto hodnoty nikdy překročeny. Krátkodobé změny parametrů nebyly zaznamenány. Bakalářská práce může být využita jako přehled testů kontroly kvality CT části systému Infinia-Hawkeye a zároveň sloužit jako návod k provedení těchto kontrol všem pracovištím, které jsou vybaveny hybridním systémem Infinia-Hawkeye.
Inspesting the sensitivity and resolution of the CT-part of the Infinia-Hawkeye
Keywords: Infinia Hawkeye; ionizující záření; kontrola kvality; SPECT/CT; zabezpečení jakosti; Infinia Hawkeye; ionising radiation; quality control; SPECT/CT; quality assurance