Idea nepodmíněného základního příjmu a její etický rozměr - Němcová, Nicol (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá otázkou nepodmíněného základního příjmu, argumentům pro tento návrh a také možným financováním. Zkoumá podrobněji základní etické argumenty, kterými jsou: sociální spravedlnost, svoboda a lidská důstojnost. V závěru se zabývá i dalšími kritickými připomínkami, které v debatě o tomto základním nepodmíněném příjmu často zaznívají.
Idea of universal basic income and an ethic dimension
Keywords: Nepodmíněný základní příjem; Philippe Van Parijs; egalitární libertarianismus; sociální spravedlnost; svoboda; sociální politika; lidská důstojnost.; Basic Income; Philippe Van Parijs; equal libertarism; social justice; freedom; social politics; human dignity.