Rozvíjení rytmického cítění v mateřské škole - Kokšteinová, Milada (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá otázkou rozvoje rytmického cítění u dětí v mateřské škole. Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení pojmu rytmus a rytmické cítění. Rytmus je zde popsán jako součást každodenního lidského života i historie lidského rodu. Následuje vývoj rytmického cítění u dítěte předškolního věku a možnosti jeho podpory, pedagogické hodnocení výsledků vzdělávání a sebereflexe učitelky. V praktické části je vytvořen tříměsíční program rozvoje rytmického cítění pro děti 5 až 6 leté, vyhodnocena jeho realizace a podán návrh opatření pro optimalizaci programu. Na přiložené videonahrávce je zdokumentována ukázka z programu rytmického cítění.
Development of Sense of Rhythm in Kindergarten
Keywords: rytmus; rytmické cítění; rozvoj rytmického cítění; pedagogická evaluace; mateřská škola; rhythm; rhythmic awareness; developing rhythmic awareness; pedagogical evaluation; nursery school