Role aktivní politiky zaměstnanosti při podpoře začínajících podnikatelů - Valvodová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Nezaměstnanost je závažným ekonomickým i sociálním problémem, který má negativní dopad nejen na nezaměstnaného a jeho rodinu, ale i na celou společnost. Společnost se snaží mnoha způsoby nezaměstnanosti čelit. Jednou z možností zvýšení zaměstnanosti jsou opatření aktivní politiky zaměstnanosti (dále jen APZ). Jedním z nástrojů APZ je příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa pro výkon samostatné výdělečné činnosti. Cílem diplomové práce bylo zmapovat problematiku nástrojů APZ vztahujících se k podpoře začínajících podnikatelů. Prvním dílčím cílem bylo provést analýzu začínajících podnikatelů podpořených těmito nástroji v Jihočeském kraji. Druhým dílčím cílem bylo získat zpětnou vazbu od začínajících podnikatelů podpořených v rámci nástrojů APZ na Písecku v letech 2007 až 2011 o tom, jak jim podpora ze strany úřadu práce pomohla v začátcích podnikání. Ve výzkumné části byla nejprve provedena sekundární analýza dat týkajících se poskytování příspěvku na zřízení společensky účelného pracovního místa pro výkon samostatné výdělečné činnosti v Jihočeském kraji. Dále byla formou kvalitativního výzkumu zjišťována data od respondentů, kteří získali výše uvedený příspěvek. Zkoumaným souborem bylo 11 účastníků, kteří uzavřeli dohodu týkající se podpory začínajících podnikatelů na Písecku po roce 2007. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pro některé nezaměstnané je jednou z možností, jak se uplatnit na trhu práce, zahájení podnikání. Možnost získání příspěvku vidí respondenti jako motivující pro zahájení podnikání. Všichni respondenti se shodli na tom, že tento příspěvek jim pomohl v začátcích podnikání, i když jeho výše nebyla pro mnohé dostačující. Výsledky práce přinášejí informace o příspěvku na zřízení společensky účelného pracovního místa pro výkon samostatné výdělečné činnosti a jejich analýzu v rámci Jihočeského kraje. Výsledky mohou být podkladem pro další výzkumy týkající se nástrojů APZ a také mohou sloužit jako zpětná vazba pro Úřad práce České republiky.
The role of the active politics of employment in the course of the support of beginning entrepreneurs
Keywords: aktivní politika zaměstnanosti; nezaměstnanost; podnikání; politika zaměstnanosti; příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa; Úřad práce; Active politics of employment; Unemployment; Doing business; Politics of employment; Contribution toward the creation of the socially efficient self-employment job; Employment Office