Střevní onemocnění včel - Brabenec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo popsat nejčastější střevní onemocnění včel. Mezi ně řadíme zácpu, úplavici a nosematózu. Tu způsobují mikrospondie Nosemy apis a Nosemy ceranae. V posledních letech vytlačuje odolnější a méně prozkoumaná Nosema ceranae Nosemu apis. Rozdíl mezi těmito druhy je rozpoznatelný pouze pod mikroskopem. Onemocnění je o to nebezpečnější, že se příznaky objevují až po plném propuknutí nákazy. V České republice není povolen žádný přímý léčebný přípravek. Proto bychom měli klást velký důraz na prevenci a důkladnou dezinfekci včelařského vybavení.
Intestinal disorder of bees
Keywords: včela; střevní onemocnění včel; zácpa; úplavice; nosematóza