Pohled zdravotnických a sociálních pracovníků na problematiku restriktivních opatření v pobytových sociálních zařízeních - Skružná, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce byla zpracována na téma: Pohled zdravotnických a sociálních pracovníků na problematiku restriktivních opatření v pobytových sociálních zařízeních. Restriktivní opatření jsou prostředky užívané k omezení pohybu uživatele sociálních služeb. Aplikovat se dají pouze v situacích, které vymezuje zákon č. 108/2009 Sb., o sociálních službách. Zákon stanovuje i přesný postup při použití restriktivních opatření. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na charakteristiku pobytových sociálních zařízení, jejich uživatelů a pracovníků, na vymezení restriktivních opatření a s nimi spojené povinnosti poskytovatelů sociálních služeb, a na charakteristiku péče o osoby s demencí, protože osoby s tímto onemocnění jsou cílovou skupinou uživatelů pobytového sociálního zařízení, v němž byl realizován výzkum. Cílem praktické části bylo zjistit, jaký názor mají pracovníci vykonávající odbornou činnost na restriktivní opatření v pobytovém sociálním zařízení Domov důchodců Čížkovice. Pro realizaci výzkumu byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda dotazování, technika polostrukturovaný rozhovor. Byla stanovena hlavní výzkumná otázka. Pro její zodpovězení byly stanoveny tři dílčí výzkumné otázky, které se zaměřovaly na informovanost pracovníků o restriktivních opatření, na péči o osoby se syndromem demence a jak reagují pracovníci na problematické chování těchto osob. Bakalářská práce bude využita jako zpětná vazba pro pracovníky vykonávajících odbornou činnost v Domově důchodců Čížkovice, kde byl výzkum realizován.
View of Medical and Social Employees to the Topic of Restrictive Precautions into Residence Social Facilities
Keywords: Demence; Osoba s demencí; Pobytová sociální zařízení; Pracovník poskytující odbornou činnost; Restriktivní opatření; Dementia; Person whit Dementia; Residence Social Facilities; Worker carrying out Professional Activity; Restrictive Precautions