Systém hodnocení pracovníků ve vybrané organizaci - Blažek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce jsou návrhy změn po provedené analýze a rozboru systému hodnocení pracovníků ve vybrané organizaci, kterou je společnost Schäfer-Menk s.r.o. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány pojmy: řízení lidských zdrojů, hodnocení pracovníků, jeho kritéria, osoba hodnotitele, chyby hodnocení, a co představuje řízení pracovního výkonu. Poté jsou definovány jednotlivé způsoby hodnocení pracovníků a na závěr této části je shrnut význam hodnocení pracovníků. V praktické části jsou uvedeny informace o společnosti Schäfer-Menk s.r.o. Dále je provedena analýza aktuálního systému hodnocení a odměňování. Podkladem pro analýzu jsou informace od personální ředitelky a provedené dotazníkové šetření mezi zaměstnanci společnosti. Na základě porovnání získaných dat z praktické části s teoretickými poznatky jsou navržena doporučení pro zlepšení systému hodnocení pracovníků.
The system of evaluation of employees in a selected organization
Keywords: motivace; odměny; pracovníci; řízení lidských zdrojů; systém hodnocení; benefits; employees; evaluation system; human resources management; motivation