Význam pedagogiky volného času pro vybraný výkon sociální práce - Vondrášková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá otázkou, zda jsou pedagogické kompetence potřebné pro vybraný výkon sociální práce. Za vybraný výkon jsou v této práci, a pro její účely, považovány sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi. První tři kapitoly se zabývají teoretickým vymezením pomáhajících profesí, kompetencí obecně i se zaměřením na konkrétní profese a vymezením sociální práce pro rodiny s dětmi i kompetencí sociálního pracovníka v této oblasti. Zbylé kapitoly se zabývají porovnáním kompetencí sociálního pracovníka pro rodiny s dětmi a pedagoga volného času, a následně jejich shrnutím. Za pedagogické kompetence potřebné pro vybraný výkon sociální práce lze považovat kompetence poskytování informací z oblasti výchovy, motivace a komunikace s dětmi či dospívajícími a kompetence plánování volného času.
The purpose of pedagogy in free time for a chosen type of social work
Keywords: sociální práce; sociální práce pro rodiny s dětmi; pedagogika volného času; kompetence; social work; social work for families with children; leisure time pedagogy; competence