Faktory ovlivňující kvalitu vepřového masa - Pösingerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat faktory působící na kvalitu vepřového masa, které zahrnují výživovou hodnotu, senzorické vlastnosti masa (textura, šťavnatost, chuť a vůně), technologické vlastnosti (pH, barva, vaznost, elektrická vodivost) a vlivy, které na ni působí, jako jsou plemenná příslušnost, věk a hmotnost při porážce, pohlaví a výživa. Dále je v práci popsán transport na jatky a ustájení, i způsoby omračování a vykrvování. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu masa jsou jakostní odchylky (PSE, DFD, PFN a RSE), které jsou rovněž zahrnuty.
Factors affecting the quality of pig meat
Keywords: vepřové maso; kvalita masa; senzorické vlastnosti; technologické vlastnosti; meat; meat quality; sensory characteristics; technological properties