Mediální obraz českého školství - obsahová analýza tištěných periodik - Plocková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace PLOCKOVÁ, Eva. Mediální obraz českého školství. České Budějovice: Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2011. 79 s. Diplomová práce. Diplomová práce je zaměřena na mediální obraz českého školství ve vybraných periodikách, přičemž nejvíce pozornosti je věnováno tematickému složení jednotlivých mediálních sdělení. Cílem práce je zjistit, jak média informují o školství, vzdělávacím systému a učitelích a seznámit čtenáře s výsledky šetření. Teoretická část se zabývá tématikou mediální komunikace. Zároveň popisuje funkce a vlivy médií. Definuje zá-kladní systém školství a hlavní subjekty, které v něm působí. Zobrazuje také probíhající změny ve školské sféře. Praktická část vychází ze smíšeného výzkumu, v němž bylo použito kvantitativní obsahové analýzy a kvalitativní metody vyhodnocování a interpre-tace zakotvené teorie. Výzkum zachycuje, jakým tématům týkajících se školství se vě-novaly dva týdeníky v roce 2010. Praktická část se tedy snaží přiblížit, jakým způsobem informují daná periodika o školské problematice. Také se snaží vypozorovat, která té-mata tohoto charakteru se v nich nejčastěji objevují. Informace získané z mediálních sdělení zpřesňují teoretickou část práce.
Media Picture of Czech Education - content analysis of ptinted periodical