Sociální aspekty a legalizace prostituce - Jedličková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Problematika prostituce je aktuální dnes stejně jako ve starověku, ze kterého pochází první zmínky o této činnosti. Prostituce byla v různých dobách a zemích vnímána odlišně. Dnes je prostituce v některých zemích legalizována, ale váže se k ní mnoho nelegálních a trestných aktivit (např. drogová problematika, omezování osobní svobody, vydírání). V České republice neexistuje právní úprava této činnosti, proto se hovoří o právním vakuu, a prostituce je řešena především v rámci sociální práce. Bakalářská práce je rozdělena do osmi kapitol. První kapitola představuje samotný pojem prostituce, jeho definici, historický vývoj a odlišné přístupy k prostituci od starověku až po současnost. Zmíněné jsou také příčiny a následky prostituce a charakterizovány jsou osoby, které páchají násilí na prostitutkách, ale také osoby, které se starají o ochranu dívek a žen pracujících v prostituci. Druhá kapitola se zabývá dělením prostituce dle toho, kdo ji vykonává a v jakém prostředí. Třetí kapitola je zaměřena na možné zdravotní dopady, které může prostituce způsobit. Představeny jsou jednotlivé pohlavně přenosné nemoci, jako je syfilis, kapavka, hepatitida B a C nebo HIV, ale také možnosti zdravotní politiky v rámci prostituce. Čtvrtá kapitola odhaluje možné kriminální dopady prostituce. Zmíněny jsou trestní aspekty této činnosti a související trestné činy, které se k prostituci úzce vážou, ať už se jedná o kuplířství, obchodování s lidmi nebo šíření toxikomanie. V páté kapitole jsou představeny principy sociální práce, tedy jaké jsou zásady a cíle sociálního pracovníka poskytujícího pomoc ženám v prostituci. Šestá a sedmá kapitola řeší právní aspekty prostituce, současný právní stav v České republice i v zahraničí a navržené a zamítnuté formy zákona o regulaci prostituce. V poslední závěrečné kapitole jsou shrnuty poznatky načerpané z odborné literatury, které byly představeny v této bakalářské práci.
Social aspects and legalization of prostitution