Adaptace seniorů na pobytová zařízení - Vavříčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Teoretická část práce je složena z pěti kapitol, které se zabývají především problémy, jež postihují lidi ve vyšším věku. První část je doplněna o problematiku demografického vývoje současné společnosti a prodlužování stáří. Dále jsou v práci uvedeny způsoby péče o seniory v minulosti, současná situace je představena druhy pobytových zařízení pro seniory doplněné diskuzí o problematice péče v pobytových zařízeních. Následně je podrobně rozebrána problematika adaptace a maladaptace. Popsány jsou konkrétní možná řešení zvládání adaptačního procesu seniorů v domovech pro seniory. Autor vychází z hypotéz, že předchozí znalost prostředí a spokojené bydlení v domovech pro seniory je spojeno s úspěšným zvládnutím přechodu do těchto zařízení. Adaptaci také napomáhá svobodná volba a rozhodování.
Senior's Adaptation to Staying Facilities
Keywords: stáří; stárnutí; senior; gerontologie; pobytová zařízení; domovy pro seniory; adaptace; maladaptace; aktivizace.; old-age; ageing process; senior; gerontology; staying facilities; old people{\crq}s homes; adaptation; maladaptation; activation.