Zajištění bezpečnosti Budvar arény v Českých Budějovicích ve spolupráci s IZS - Novák, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Sportovní utkání jsou součástí společenského života a je potřeba během jejich konání zajistit bezpečnost pro jejich účastníky a návštěvníky. V České republice existuje pro tuto potřebu řada právních i jiných dokumentů a norem, na jejichž základě se sportovní události zajišťují a pořádají. Cílem bakalářské práce je provést analýzu zákonů, norem, opatření a znalostí návštěvníků hokejových utkání v Budvar aréně v Českých Budějovicích v oblasti bezpečnosti. Zároveň je provedena analýza bezpečnostních opatření při hokejových utkáních pomocí dostupné dokumentace. Pro docílení záměru bakalářské práce byla stanovena výzkumná otázka: "Shodují se znalosti veřejnosti, navštěvující Budvar arénu při hokejových utkáních s bezpečnostními opatřeními pro danou událost?". Teoretická část je věnována zejména problematice legislativní, určující pravidla bezpečnosti při hokejových utkáních v České republice, přičemž jsou využity i další dostupné dokumenty. Bakalářská práce se dotýká i odborného názvosloví z oblasti bezpečnosti, teorie sportu se zaměřením na lední hokej, s čímž souvisí popis vlastností látek, vyskytujících se na zimních stadionech. Teoretická část práce také obsahuje informace nejen o činnosti fyzické ostrahy během hokejových utkání a zároveň rizika a příklady mimořádných událostí na sportovních stadionech ve světě. Ve výzkumné části práce byla řešena výzkumná otázka, která byla zodpovězena na základě porovnání dostupných bezpečnostních opatření pro hokejové zápasy v Budvar aréně a znalostí návštěvníků hokejových utkání v této oblasti, získaných formou dotazníku. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 100 osob. Výsledky byly pro přehlednost graficky znázorněny. Bylo zjištěno, že znalosti veřejnosti, navštěvující Budvar arénu při hokejových utkáních, se v průměru ze 57,43 % neshodují s bezpečnostními opatřeními pro danou událost. Výsledky výzkumné části mohou být využity jako zdroj informací pro pořadatele sportovních akcí v Budvar aréně. Zároveň mohou posloužit jako výukový materiál v této oblasti.
Ensuring the safety of Budvar Arena in České Budějovice in cooperation with the Integrated Rescue System
Keywords: bezpečnost; sport; Integrovaný záchranný systém; právní předpisy; Budvar aréna; safety; sport; Integrated rescue system; law regulation; Budvar arena