Obchodování exportujícího podniku v měně euro, minimalizace nákladů plateb a účetnictví - Smolenová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je identifikace problémových oblastí obchodování v eurech, bližší zaměření na hledání možností minimalizace nákladů spojených s vedením eurového účtu a obchodními transakcemi v exportujícím podniku. Teoretická část obsahuje vysvětlení jednotlivých rizik mezinárodního podnikání. Další kapitola teoretické části je zaměřena na řízení kurzového rizika. Na tuto kapitolu navazuje kapitola zajištění proti kurzovému riziku, zejména forvardy, futures, swapy a opce. V závěru literárního přehledu je uveden způsob účtování finančních derivátů a kurzových rozdílů. V praktické části jsou použity data z konkrétní firmy, jejímž hlavním předmětem činnosti je šití textilních výrobků. Firma vyváží své výrobky do zemí Evropské unie a fakturovanou měnou je tudíž euro. Firma je hodnocena obecně, je zaznamenán klesající vývoj počtu zaměstnanců a pomocí údajů z výkazů zisku a ztráty. Dále je uvedena charakteristika firmy benchmarkingem. Sledovaná firma je srovnávána s dalšími čtyřmi firmami z téhož oboru, působícími v Jihočeském kraji. Firma umístila na výsledném 4. místě. Dále jsou identifikována rizika firmy ABC, a. s. související s mezinárodním obchodem. K jednotlivým rizikům jsou navrhnuta opatření vedoucí k eliminaci uvedených rizik a minimalizaci nákladů spojených s exportním zaměřením firmy. Další kapitola praktické části je zaměřena na průzkum bankovních institucí a devizové společnosti, na to, jaké nabízejí možnosti pro firmu ABC, a. s., na to, jaké jsou náklady související s těmito produkty. Ke snížení nákladů plateb ve firmě ABC, a. s. jsou navrženy dvě varianty opatření. V případě, že bude manažer averzní k riziku, je navržena možnost na trhu zavedené bankovní instituce. V druhém případě, kdy manažer bude spíše tíhnout k riziku a upřednostní výhodnější směnný kurz, rozhodne se pravděpodobně pro devizovou společnost. Jelikož se firma nezajišťuje proti devizovému riziku, je jako zajišťující nástroj navržen měnový forward. Firma minimalizuje riziko možného nepříznivého vývoje kurzu. V poslední kapitole je navžen způsob účtování měnového forwardu určeného k zajištění. Součástí diplomové práce bude tedy i návrh vnitropodnikové směrnice o účtování forwardu tak, aby byla v praxi použitelná pro firmu.
Trading of an exporting company in euro currency, minimizing the costs of payments and accounting
Keywords: Zahraniční obchod; risk; zajištění; forward; účetnictví.; Export; risk; hedging; forward; accounting.