Moderní společnost v díle Tomáše G. Masaryka - Kloudová, Dita (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce v podobě sociologicko-historické studie se věnuje problematice moderní společnosti v díle Tomáše Garriguea Masaryka. Nejprve sleduje specifika Masarykovy analýzy moderní společnosti v rámci jeho pojetí sociologie a s ohledem k jeho kritice teorií Karla Marxe a Maxe Webera. Následně se dotýká Masarykova chápání vztahu teorie a praxe, přičemž klade důraz na jeho přístup k české otázce. Snaží se v tomto ohledu předložit hlavní body tohoto Masarykova myšlenkového úsilí. Neposledně se zabývá konceptem Masarykovy moderní demokracie a zamýšlí se i nad přesahem jeho myšlenek do současnosti.
Modern society in the work of Tomáš G. Masaryk