Způsoby zvyšování užitné hodnoty produktů - Sabolová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době si jen málokdo dokáže pěstovat vlastní potraviny a proto používání látek, které zvyšují údržnost produktů je téměř nezbytné. Přísady, které se přidávají do poživatin plní různé užitečné funkce, které my jako spotřebitelé těchto produktů bereme mnohdy jako samozřejmost. Důvodů, proč se přídatné látky používají, je několik. Zejména se jedná o zabezpečení hygienické nezávadnosti produktů a jejich svěžesti, zlepšení nebo udržení nutriční hodnoty, zlepšení senzorické hodnoty poživatin a usnadnění dostupnosti poživatin pro spotřebitele. Z těchto důvodů se staly tyto přídatné látky nedílnou součástí našeho života.
Increasis in utillity value ingreecing by agrocultural products
Keywords: přídatné látky; hygienická nezávadnost potravin; senzorická hodnota; additives; food safety; sensoric value