Výnos a kvalita jarního ječmene v závislosti na hnojení dusíkem - Machalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá dusíkatým hnojením u jarního ječmene pro sladovnické účely. Cílem práce bylo porovnat dva typy hnojení, plošné a variabilní aplikace, u odrůdy Laudis 550. Rozdíl byl nejenom v technice hnojení, ale také byly různé předplodiny. Jeden pozemek měl za předplodinu kukuřici s využitím na siláž a druhý pozemek pozdní konzumní brambory. Vyhodnocení probíhalo pomocí polního měření výnosových prvků, laboratorního měření a ekonomického zhodnocení. Při závěrečném vyhodnocení se došlo k výsledku, že variabilní aplikace dusíkatých hnojiv jsou u ječmenu jarního pozitivním agrotechnickým postupem. Variabilní aplikace mají za výsledek lepší hospodářský výnos a sladovnickou kvalitu.
The yield and quality of spring barley in depending on nitrogen fertilization
Keywords: precizní zemědělství; variabilní aplikace; ječmen jarní sladovnický; Laudis 550; výživa rostlin; Precision agriculture; variable applications; spring malting barley; Laudis 550; plant nutrition