Preventivní a výchovný účinek besedy o marihuaně v rámci peer programu pro ZŠ - Ptáček, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bude posouzení problematiky prevence na základních školách zejména v ob-lasti drog, speciálně pak marihuany. Současný systém předpokládá imunizaci dětí před vlivem drog a jiných sociálně patologických jevů. Uvedená práce bude vycházet z teoretických po-znatků o prevenci, zásadách efektivní prevence a aktivním sociálním učení prostředí školní třídy na základní škole. Na základě teoretických poznatků bude v praktické části vytvořen návrh besedy pro žáky 7. a 8. tříd ZŠ. Při samotné besedě bude žákům předán jednoduchý dotazník, který by měl otestovat úroveň jejich poznatků o marihuaně. Tímto postupem se po-kusím ověřit dosavadní poznatky o zásadách efektivní prevence a případně navrhnout postupy pro úpravu preventivních programů na základních školách.
Preventive and educational effect of a discussion group of marijuana in terms of a peer program for elementary schools