Sravněnije russkogo i češskogo etiketa dělovogo obščenija - Zahrádková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání ruské a české obchodní etikety. Jsou zde popsány jednotlivé situace, se kterými se setkávají obchodníci při obchodních schůzkách se zahraničními partnery. Ke každé rozebírané tematice jsou přiřazena všeobecná pravidla obchodního protokolu doplněná o zvláštnosti charakteristické pro ruskou a českou obchodní etiketu. V práci je podrobně popsán proces seznamování a představování ? řečová etiketa, podávání ruky, vizitky. V další části jsou rozebrána protokolární pravidla průběhu obchodního jednání včetně psychologických zásad správného jednání. Následuje krátký exkurz do problematiky obchodních obědů a správného výběru darů pro zahraničního partnera.
Comparison of Czech and Russian Deal Etiquette
Keywords: etiketa; protokol; obchodní etiketa; etiketa obchodního jednání; Rusko; etiquette; protocol; business etiquette; business meeting etiquette; Russia