Přínos vybraných zobrazovacích metod v diagnostice vrozených vývojových vad uropoetického systému u dětí - Chvátalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zabývá přehledem vybraných zobrazovacích metod, popisuje základní postupy při vyšetřování novorozenců v detekci onemocnění uropoetického traktu a jejich využití. Mezi zobrazovací postupy první volby u novorozenců patří sonografie. Příprava, bezpečnost, spolehlivost, vysoká výtěžnost a absence ionizujícího záření je pro malého pacienta optimální. Další zobrazovací postupy následují dle jejich přínosu, je však třeba pochopit a plně využít jejich klady, zápory i jejich možnosti. V daném období byl sledován výskyt vrozených vývojových vad uropoetického traktu u dětí dle pohlaví, nejčastějšího typu anomálií, dle dilatace dutého systému v A - P průměru a lateralizace (strany výskytu). Statistickými metodami byl prověřován vztah k pohlaví, dědičnosti, dědičnosti, věku matky a mezi sourozenci.
The aquistion of selected display methods in diagnosis of the inborn evolutionary defect of uropoetic system on children
Keywords: pediatrická radiologie; vrozené vady; uropoetický systém; zobrazovací metody; pediatric radiology; innate defect; uropoetic system; display methods