Komunikace mezi rodiči a dětmi ve věku 18 let. Konflikty týkající se využití volného času dospívajících chlapců a dívek - Petrů, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá konflikty, které vznikají při komunikaci v rodině mezi rodiči a dospívajícími ve věku 18 let. Zjišťuje, zda má pohlaví dospívajících vliv na příčiny konfliktů mezi rodičem a dospívajícím. Teoretická část práce uvádí vliv rodiny na volný čas dospívajících a její funkce. Dále vysvětluje pojem komunikace a uvádí některé způsoby neadekvátní rodinné komunikace. Popisuje psychologické a sociální charakteristiky dospívajících a některé rozdíly v uvažování a jednání jednotlivých pohlaví. Jsou zde uvedeny také vývojové funkce konfliktů podle Ericsona, výčet nejčastějších konfliktů mezi rodiči a dospívajícími podle Montemayora a blíže popsáno několik konkrétních konfliktů mezi rodiči a dospívajícími. Cílem praktické části práce bylo zjistit, zda existují významné rozdíly v příčinách konfliktů rodiči a dospívajícími ve věku 18 let v závislosti na pohlaví. Ve vybraném vzorku populace bylo provedeno dotazníkové šetření přes elektronický dotazník. Statistické zpracování výsledků výzkumu ukázalo, že v příčinách konfliktů mezi rodiči a dospívajícími ve věku 18 let neexistují v závislosti na pohlaví dospívajících statisticky významné rozdíly.
The communication between parents and children at the age of 18 Conflicts relating to usage of teenage boys and girls' leisure time
Keywords: komunikace; konflikt; dospívání; rodina; volný čas; communication; conflict; adolescence; family; leisure time