Anglický kokršpaněl - vztah zbarvení a povahových rysů - Znoj Novotná, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo prostudovat dostupné literární zdroje zabývající se zbarvením, povahou a vzájemným vztahem zbarvení a povahových rysů anglického kokršpaněla a vyhodnotit rozdíly povahových vlastností mezi jednotlivými barevnými rázy anglických kokršpanělů chovaných v České republice. Objektem hodnocení bylo 68 anglických kokršpanělů ? 21 černých, 23 zlatých a 24 vícebarevných. Na základě odpovědí jejich majitelů byla hodnocena jejich dominance, agresivita vůči dospělým lidem, dětem i psům, štěkavost, hravost, závislost na majiteli a ničení věcí. Jednobarevní kokršpanělé jsou dominantnější, agresivnější, mírně štěkavější a více závislí na majiteli než kokršpanělé vícebarevní. Vícebarevní kokršpanělé jsou hravější. Věci nejčastěji ničí černí kokršpanělé, nejméně často kokršpanělé zlatí.
The English cocker spaniel - effect of color to character traits
Keywords: kokršpaněl; povaha; zlatý; černý; vícebarevný; cocker spaniel; character; black; golden; particoloured