Posouzení možností napadení vodní kritické infrastruktury teroristy v Královéhradeckém kraji - Dolejška, Luboš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce v první kapitole uvádí stručné informace o Královéhradeckém kraji. Dále se zaměřila na charakteristiku vody jako základního stavebního prvku života na Zemi. V souvislosti s touto částí diplomové práce bylo potřebné uvést informace o podzemních vodách, zdrojích vody, rozvodech vody, kanalizacích, vodovodech, vodárnách, vodních nádražích a o ochraně a budoucnosti vod. Diplomová práce se zmiňuje i o tom, jakým způsobem je voda ze zdrojů vedena až ke konečným spotřebitelům. Dále se věnovala podrobněji tématu terorismu, které je velice obsáhlé, ale bez uvedení základních informací o terorismu by tato práce neměla smysl. Jeho prostřednictvím by mohlo dojít k poškození vodní kritické infrastruktury v Královéhradeckém kraji. Infrastruktura a kritická infrastruktura byla detailněji zpracována jako poslední část současného stavu této diplomové práce, abychom si o jejích součástech mohli utvořit lepší představu. Cílem této diplomové práce bylo posoudit možnosti napadení vodní kritické infrastruktury teroristy v Královéhradeckém kraji. Sběr relevantní literatury byl použit jako jedna z metod pro zpracování současného stavu v diplomové práci. Z tohoto sběru relevantní literatury se následně provedla literární rešerše. Další metodou, která byla použita pro vyhodnocení výsledků z řízených rozhovorů, se stala metoda FMEA (Failure Mode & Effects Analysis), spadající do metod zpracování analýzy rizik. S úspěchem lze sdělit, že vodní kritická infrastruktura v Královéhradeckém kraji je na určitých místech dostatečně chráněna před případnými útoky teroristů.
Examination of proposal attacking on water critical infrastructure by terrorists in the region of Hradec Králové
Keywords: voda; infrastruktura; kritická infrastruktura; terorismus; water; infrastructure; critical infrastructure; terrorism