Sociální aspekty zdanění příjmů u vybraného typu domácností - Tichá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je zjištění vývoje daňového zatížení příjmů v důsledku změn zákonů a výše příjmů u vybraného typu domácností, rozdělených podle příjmových skupin, v horizontu pěti let. Práce je rozdělena na dvě části ? část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje základní pojmy týkající se rozdělení rodiny, životního minima a průměrné mzdy. Dále zahrnuje informace o dani z příjmů fyzických osob. Praktická část obsahuje popis vybraného typu domácnosti (rodiny bez dětí ve čtyřech příjmových situacích) a vlastní výpočty daňové povinnosti této rodiny v průběhu pěti let.
Social Aspect in Income Tax for Selected Households
Keywords: rodina bez dětí; daň z příjmů fyzických osob; daň ze závislé činnosti; daňová povinnost; sleva na dani; family without children; natural person income tax; tax on employment; tax liability; tax credit