Genderová studie v programu Začít spolu - Květoňová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Záměrem mé práce je zmapovat zájem dětí o činnosti v centrech aktivit v mateřské škole pracující podle programu Začít spolu v souvislosti s genderovými rolemi dětí předškolního věku. V teoretické části se zabývám problematikou genderu z různých hledisek a pohledů. Nastiňuji otázku diskriminace ve výchově a odlišné vnímání dítěte na základě jeho genderové příslušnosti, tedy role chlapečka či holčičky. Dále se v teoretické části věnuji programu Začít spolu, uvádím jeho záměry a specifika odlišná od standardních mateřských školek. V praktické části mé bakalářské práce se metodami pozorování a dotazníku snažím objasnit stanovené předpoklady a uvádím některé zajímavé situace, které při mém pozorování vznikly. Dále se pokusím vyvodit doporučení pro přípravu aktivit vhodných pro děti předškolního věku.
The Gender Study in Program "Step by Step"
Keywords: Gender; gender role.