Dobrovolnictví a motivace k němu z pohledu studentů Zdravotně sociální fakulty a studentů Ekonomické fakulty. - Bezstarostiová, Leona (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem Dobrovolnictví a motivace k němu z pohledu studentů Zdravotně sociální fakulty a studentů Ekonomické fakulty má za cíl porovnat faktory, které souvisí s motivací k vykonávání dobrovolnictví u studentů Zdravotně sociální fakulty (obor Sociální práce ve veřejné správě, prezenční forma) a studentů Ekonomické fakulty (obor Obchodní podnikání, prezenční forma) na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V teoretické části se bakalářská práce věnuje vymezení pojmů souvisejících s dobrovolnictvím, jako například dobrovolnictví, dobrovolník, historie dobrovolnictví a význam dobrovolnictví v etapách života jedince. Dále vymezuje motivaci a ukazuje přístupy k motivaci dobrovolníků, které jsou využity v praktické části bakalářské práce. V praktické části bakalářské práce byly pro dosažení cíle formulovány tři výzkumné otázky. K zodpovězení výzkumných otázek byl využit jak kvantitativní, tak kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum probíhal metodou dotazování, technikou dotazník. Pro kvalitativní výzkum, byla zvolena metoda dotazování, technika rozhovor. Kapitoly Výsledky a Diskuse výsledků ukazují, že studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, obor Sociální práce ve veřejné správě, prezenční forma se věnují dobrovolnictví častěji, než studenti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, obor Obchodní podnikání, prezenční forma. Dále tyto kapitoly poukazují na rozdíly v motivaci mezi zkoumanými studenty. Výsledky bakalářské práce mohou sloužit dobrovolnickým centrům jako informační materiál pro propagaci a nábor dobrovolníků z řad studentů vybraných fakult a oborů.
Volunteering and Motivation for It from the Point of View of Students of the Faculty of Health and Social Studies and Students of the Faculty of Economics.
Keywords: Dobrovolnictví; prosociální chování; motivace; Inventář funkcí dobrovolnictví; Sociální práce ve veřejné správě; Obchodní podnikání.; Volunteering; Prosocial behavior; Motivation; Volunteer Function Inventory; Social Work in Public Administration; Management of Commerce.