Televizní kvizy - vzdělání, nebo zábava (tematická analýza otázek) - Bukovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Masová média - a zvlášť televize - nabízejí celou řadu nejrůznějších forem zábavy. Mezi časté zábavní obsahy patří nejrůznější vzdělanostní kvizy, které jsou zvlášť typické pro televizní vysílání. Ve své diplomové práci se chci právě tímto typem pořadů zabývat. Vycházím ze základního předpokladu, že bez ohledu na funkci konkrétního televizního kvizu mají všechny tyto pořady jednu věc společnou: reprezentují (často bezděky) relativně ucelenou představu o obsahu všeobecného vzdělání. Jako budoucí pedagog se chci zabývat tím, jak vlastně v optice současných televizních kvizů obsah všeobecného vzdělání vypadá. Ve své práci bych proto chtěla zpracovat tématickou analýzou otázek konkrétní televizní kvizy ve zvoleném období a vysledovat, jakou mají tyto pořady v dnešní době představu o všeobecném vzdělání. Budu sledovat zastoupení jednotlivých oborů i charakter poznatků, které jsou otázkami vyžadovány. Ve své práci bych chtěla zhodnotit, nakolik v dnešní době televizních kvizy vyžadují znalost a promýšlení souvislostí a nakolik jim stačí jen útržkovitá znalost nepodstatných maličkostí. Tedy zjistit, zda lze televizním kvizům přiřadit funkci vzdělávací, či zda mají převážně zábavní funkci.
Television Quizzes - Education, or Entertainment (Thematic Analysis of Questions)