Teodicea aneb otázka zla ve světě stvořeném dobrým Bohem - Nováková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá teodiceou a zlem ve světě stvořeném dobrým Bohem. Cílem je seznámení, představení a porovnání pohledů na Boha, zlo a teodiceu na podkladě vybraných autorů a děl, kteří se tímto tématem zabývali. Jedná se o starozákonní knihu Job, Theodiceu pisatele G. W. Leibnize, Teodiceu C. Tresmontanta a Drama věků prorokyně E. G. Whiteové. Práce je strukturována do šesti hlavních kapitol. První kapitola je zaměřená na pojmosloví, následující čtyři kapitoly se věnují samotným autorům, analýzou jejich děl a pohledů na Boha, zlo a teodiceu. Šestá kapitola je zaměřena na komparaci; na vyhodnocení získaných poznatků, v čem se shodují či rozcházejí v názorech na Boha, zlo a teodiceu.
Theodicy alias question of evil in the world created by good God
Keywords: Bůh; člověk; zlo; teodicea.; God; man; evil; theodicy.