Význam dobrovolnictví v domovech pro seniory - Rybárová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá dobrovolnictvím, jeho možnostmi a přínosem v domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje pojmům dobrovolník a dobrovolnictví. Popisuje motivaci dobrovolníků a typické oblasti jejich činnosti. Zaměřuje se na spolupráci organizace s dobrovolníky a související náležitosti. Zabývá se obdobím stáří a potřebami seniorů. Definuje domov pro seniory a předkládá zásady komunikace se staršími lidmi. Možnosti a přínos dobrovolnictví teoretickou část završují. Praktická část se věnuje dobrovolnickému programu v domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Obsahuje stručnou charakteristiku programu dobrovolnictví v daném domově. Předkládá výsledky kvalitativního výzkumu, který byl zaměřen na přínos dobrovolníků a porovnává odpovědi dvou typů respondentů: dobrovolníků a seniorů.
Importance of volunteering in the nursing homes
Keywords: stárnutí; stáří; domov pro seniory; dobrovolník; dobrovolnictví; dobrovolnické centrum; činnost a přínos dobrovolníka; aging; old age; rest home; volunteer; volunteering; volunteer center; activities and contribution of volunteers.