Stav revitalizace šumavských rašelinišť a jejich potenciál ve výchově k ochraně přírody - Kaiferová, Olga (Jihočeská univerzita, 2015)
Rašeliniště patří k unikátním biotopům v naší krajině. Jejich ochraně je věnována velká pozornost zejména proto, že jsou domovem výskytu vzácných druhů rostlin a živočichů, jako celek jsou nesmírně důležitá pro celkovou rozmanitost krajiny a neméně důležitou roli sehrávají ve vodním režimu krajiny. Více než 70 % rašelinišť však bylo v minulosti na Šumavě odvodněno. Odvodnění s sebou nese celkové narušení a degradační změny (rašeliny, flory i fauny). Na záchranu narušených lokalit je zaměřen program Revitalizace šumavských mokřadů a rašelinišť. Jeho hlavním cílem je záchrana poškozených mokřadů a rašelinišť a celková náprava vodního režimu v krajině. V rámci tzv. Dnů pro rašeliniště se do obnovy rašelinišť může zapojit i veřejnost.
Revitalization of peatbogs of the Šumava National Park and its potential in conservation education
Keywords: rašeliniště; odvodnění; degradace; revitalizace; biodiverzita; Šumava; peatlands; drainage; degradation; revitalisation; biodiversity; Šumava