Vliv komplexní lázeňské péče na návrat do pracovního procesu - Forst, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
V diplomové práci jsem se zaměřil na účinnost komplexní lázeňské péče při terapii zaměřené na pohybový aparát. Snažil jsem se zmapovat vliv zdravotnických metodik používaných v lázeňských zařízeních, konkrétně v Bertiných lázních Třeboň, na návrat pacientů do pracovního procesu. Lázeňská péče je v posledních několika letech často diskutovaným tématem, a to nejen kvůli nedávné změně indikačního seznamu. V současné době je v České republice 35 lázeňských míst, které musí splňovat přesné požadavky, aby zajistili co největší příznivý efekt při rehabilitaci, resocializaci, prevenci a podpůrnou léčbu. Poslední dobou však mnoho lidí vyhledává lázeňská zařízení spíše pouze za účelem relaxace, a tak se někdy poněkud vytrácí primární účel lázní. Lázně mají především léčebný charakter a slouží jak k prevenci, tak i k doléčení. Často je, nebo by alespoň měla být lázeňská péče také poslední léčbou před ukončením pracovní neschopnosti. Pracovní neschopnost je významným problémem v současné zdravotně-sociální oblasti a průměrná pracovní neschopnost se pak stává i významným ekonomickým činitelem
The influence of complex spa treatments on the return to work process
Keywords: lázeňská péče; pracovní neschopnost; pacient; fyzioterapie; spa treatment; incapacity/sick leave; patient; physiotherapy