Účetní versus ekonomická přidaná hodnota - Kantová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce je porovnání účetní a ekonomické přidané hodnoty. V teoretické části je popsána účetní přidaná hodnota a její determinující faktory. Dále je definována ekonomická přidaná hodnota. Jako první je uveden základní vzorec pro výpočet ekonomické přidané hodnoty a určení proměnných, které jsou k výpočtu zapotřebí. Nejvýznamnější proměnnou jsou vážené průměrné náklady kapitálu. V další části práce jsou vymezeny další metody, jimiž lze EVA vypočítat. V praktické části jsou uvedeny potřebné metody a postupy pro zjištění výše účetní a ekonomické přidané hodnoty. Zvolenými metodami pro výpočet byly: metoda CAPM, Stavebnicová metoda a Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA.
Accounting versus Economic Value Added
Keywords: Účetní přidaná hodnota; ekonomická přidaná hodnota; průměrné vážené náklady kapitálu; metoda CAPM; Stavebnicová metoda; Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA; Accounting Value Added; Economic Value Added; Weighted Average Cost of Capital; CAPM method; Modular method; Benchmarking diagnostic system of financial indicators INFA