Srovnání vlivů výchovy působících na předškolní děti a dospívající mládež k získání základů křesťanské víry a utváření jejich křesťanského života - Bůžková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce bylo zjistit a porovnat hlavní vlivy výchovy působící na předškolní děti a dospívající mládež k získání základů křesťanské víry a utváření jejich křesťanského života. Jak ovlivňuje rodina, kamarádi, kněz, křesťanské televizní pořady, četba křesťanské literatury, pomoc ve farnosti, získání základů křesťanské víry u malých dětí a dospívající mládeže. Má-li formování křesťanského života od narození dítěte stabilnější a trvalejší zkušenosti s Bohem než v období dospívání. K dosažení cílů mé diplomové práce jsem použila metodu testování, metodu pozorování života křesťanských dětí a mládeže v dané farnosti, metodu dotazníkového šetření. Výsledkem mého výzkumu bylo zjištění, že někteří dospívající mají zájem seznámit se se základy křesťanské víry, ale toto seznámení nevytváří hluboké vztahy k víře a Bohu. Jen u nepatrného množství dospívající mládeže má toto pozdější seznámení vliv na utváření jejich dalšího křesťanského života. Proti tomu získávání základů křesťanské víry od narození dítěte má svá úskalí. Křesťanská víra získávaná od narození dítěte často naráží na neporozumění nevěřících spolužáků ve škole a později na neporozumění nevěřícího přítele ? přítelkyně, kamaráda ? kamarádky. Pro udržení víry v období dospívání jsou velmi důležité hodnoty, postoje a vzory, které rodina upřednostňuje, které ukazují směr jejího zaměření.
The Assesment of the Influences of the Education on the Preschool Children and Teen-agers for the Acquiring of the Basis of Christian Faith and the Formation of their Christian Life
Keywords: křesťanská víra; křesťanská výchova; srovnání výchovných vlivů; vliv rodinné výchovy; vliv kněze; vliv médií; vliv četby Bible; vliv spolužáků; neokatechumenátní formace dětí; Christian faith; Christian education; the comparison of education impacts; the influence of family upbringing; the influence of a priest; the influence of media; the influence of the reading of the Bible; the influence of classmates; neocatechumenal formation of children.