Zdravotně sociální problematika Parkinsonovy choroby - Paťhová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Parkinsonova choroba je chronické onemocnění, které svými příznaky značně ovlivňuje život člověka. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že senioři mají přehled v zásadních oblastech, tedy znají, jaký tělesný systém Parkinsonova choroba postihuje, chápají, že Parkinsonova choroba probíhá plíživě, s pomalýmprůběhem. Také jsou informováni o nejčastější metodě léčby (farmakologické) a ví, že Parkinsonova choroba podněcuje sklony k depresím. Avšak dotazovaní senioři věděli pouze v malém měřítku o celorepublikové a lokální existenci společnosti parkinson a o věkovém obsobí, ve kterém se Parkinsonova choroba nejčastěji vyskytuje.
Health and social problems of Parkinson´s disease
Keywords: Chronická nemoc; informovanost; Parkinsonova choroba; senioři; zdravotně sociální služby; Chronic disease; foreknowledge; Parkinson´s disease; seniors; health and social services