Psychologické a etické aspekty postavení nezletilých a mladistvých v trestním řízení - Jarošová, Erika (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce hodnotí pohled na různá postavení nezletilých a mladistvých v rámci trestního řízení (postavení pachatele, oběti trestného činu či svědka) a zabývá se především psychologickými a etickými aspekty těchto pozic. Odborná teoretická východiska a teze jsou v práci konfrontovány s praktickými zkušenostmi sociálních kurátorů pro mládež. V kazuistikách, které jsou součástí práce, jsou nastíněny možné způsoby intervence z pohledu kurátora pro děti a mládež. Práce je jakýmsi zamyšlením nad uvedenou problematikou. Hledá odpověď na otázku, zda zájem společnosti není někdy v rozporu se zájmy dítěte, jehož se trestní řízení týká, či zda nemůže takové řízení dítě dokonce poškodit.
Psychological and Ethic Aspects of a Position of the Under-aged and Minors in a Criminal Procedure
Keywords: trestní řízení; kriminalita; nezletilý; mladistvý; svědek; oběť; pachatel; criminal procedure; criminality; under-aged; minors; witness; victim; offender